Práca baličov cigár je opradená množstvom mýtov a legiend. Tajomstvo správneho balenia cigár sa často odovzdáva z generácie na generáciu a nezasväteným sa podarí získať len veľmi málo informácií.

Aktuálna ponuka produktov

Duša cigary

Náplň dáva cigare charakteristickú vôňu a chuť. Kvalitné cigary premium majú náplň z celých neporušených listov (long filler). Skladá sa z troch typov listov: ligero (z vrchnej časti rastliny, je chuťovo najsilnejší), seco (zo strednej časti rastliny, je svetlejší a slabší ako ligero) a volado (zo spodnej časti rastliny – používa sa najmä preto, že dobre horí). Uprostred náplne je list ligero okolo neho je omotaný list seco a všetko je zabalené v liste volado. Všetky listy musia byť zložené dokopy varhanovým spôsobom. Náplň a spôsob jej zloženia majú určujúci vplyv na výsledný ťah cigary.


Najdrahšia surovina

Krycí list je na povrchu cigary. Pestujú sa so zvláštnym dôrazom na pružnosť a vzhľad a odborníci sami sa zatiaľ nezhodli na tom, ako ovplyvňujú chuť cigár. Do krycích listov je vložené neuveriteľné množstvo času, procedúr, skúseností a úsilia. Preto sú bezpochyby najdrahšou surovinou, s akou sa pri výrobe cigár prémium pracuje. Aby sa krycí list nerozbalil, uzatvára sa na hlave cigary špičkou, ktorá sa pred zapálením odreže.


Kontrola kvality

Zrelý tabak sa musí rozbaliť a roztriediť. Potom putuje do miestnosti, v ktorej ho dostane do rúk Majster zmesi (master blender). Jeho úlohou je pripraviť na základe svojich znalostí a predpisov pre cigary požadovanú zmes a posunúť ju baličom. Každý balič zväzuje pripravené cigary do zväzkov po päťdesiat kusov a označuje ich farebnou stužkou alebo identifikačnou kartičkou. Zväzky sa potom vážia a celková hmotnosť musí zodpovedať danému typu cigár. Ďalej prichádza na rad slepá ochutnávka. Ochutnávači (cantandores) vyfajčia z každej cigary asi 2,5 cm výhradne v dopoludňajších hodinách. Bežne hodnotia cigary podľa piatich kritérií – ťahu, sily, arómy, horenia a chuti a výsledky zaznamenávajú na osembodovej škále.


Dozrievanie a triedenie

Pred umiestnením do krabíc, strávia cigary určitý čas v dozrievacích miestnostiach alebo vitrínach, v ktorých sa z nich vysuší prebytočná vlhkosť. Ďalším dôvodom je „snúbenie“ rôznych druhov tabaku do harmonickej chuti. Dochádza tu aj k záverečnej fáze fermentácie, ktorou sa odstráni prípadná prílišná horkosť cigár. Po troch týždňoch v dozrievacej miestnosti sa cigary triedia podľa farby. Triediaca škála má 65 odtieňov, v rámci ktorých je 5 hlavných skupín. Práca triedičov (escogedores) je rovnako náročná ako práca baličov a má tiež zodpovedajúce ohodnotenie.

TABAK-CIGARY

Táto časť internetového obchodu je miestom predaja tabakových výrobkov, obsahuje informácie o tabakových výrobkoch a je určená výlučne osobám starším ako 18 rokov.

Objednávanie tabakových výrobkov je umožnené len našim obchodným partnerom – obchodným spoločnostiam a živnostníkom.
Zasielanie tabakových výrobkov spotrebiteľom je zakázané Zákonom o ochrane nefajčiarov.

Varovanie: Fajčenie vážne škodí vám a ostatným okolo vás!

Vyhlasujem že mám viac ako 18 rokov a súhlasím so zobrazením informácií o tabakových výrobkoch.